Skip links
Hjärta

Låt ljuset lysa upp ditt hjärta!

Vårt hjärta är symbolen för våra känslor och rent fysiologiskt har det förstås en central roll i våra kroppar. Tillsammans med blodkärlen försörjer de kroppens alla celler med näring och syre, samtidigt som nedbrytningsprodukter och andra oönskade ämnen transporteras bort. Därför är det förstås av största vikt att hålla blodkärl och hjärta i bästa form. Det finns mycket du kan göra genom livsstilsval för att optimera din hjärt- och kärlhälsa. Mycket av det känner du säkert till sedan tidigare, men en nykomling på hälsoarenan är ljusterapi med rött och nära infrarött ljus (NIR).

Viktiga hälsoparametrar

Det finns många markörer som är viktiga för hjärthälsan att hålla koll på. Blodtryck, som mäts med blodtrycksmanschett och kolesterolvärden, som mäts med blodprover, är två sådana. Dessa kan ha stor betydelse för vår hjärt- och kärlhälsa över tid. Livsstil, gener och faktiskt också var man bor på jorden kan påverkar i sin tur dessa värden. Förutom gener är det mycket man kan göra med livsstil och det behöver faktiskt inte heller vara speciellt svårt. Läs vidare ska du få några enkla tips som är lätta att omsätta i praktik

Livsstil för hjärtat handlar i vanlig ordning om rätt mängd motion, minimering av stress och tillräckligt med sömn. Med kosten kan du också uträtta storverk för ditt hjärta. Tillskillnad mot vad många kanske tror finns det faktiskt effektiva koststrategier som faktiskt inte kräver så mycket för att genomföra. För det är viktigt att de förändringar man åtar sig att göra blir permanenta och då är det viktigt att de inte blir helt orimliga att hålla i längden. De ska t o m bidra till din njutning och livskvalitet så du vinner på alla plan.

Mat för hjärtat

Mat som färsk vitlök och mat som innehåller steroler kan påverka kolesterolvärdet positivt. Vitlöken passar utmärkt i dressingar och röror. Steroler återfinns i livsmedel som kål, råris, bovete och pistagenötter. Detta betyder inte att du behöver leva på bovetegröt och broccoli, men det är förstås bra att få in dessa livsmedel i sin kost. Känns det orimligt att hålla i längden kan du göra det enklare än så: gör du ris hemma – välj råris! Vill du mysa med chips – byt ut dem mot pistagenötter!

Fibrer är också positivt för dessa värden och de mest effektiva fibrerna är de mjuka, lösliga. Dessa fibrer är det som vi finner i chia-, psyllium och i linfrön. Även havre, många frukter och spannmål innehåller en del av denna vara. De lösliga fibrerna känns igen på att de blir bildar en gel i vatten, vilket somliga beskriver som att de ger en ”slemmig” konsistens. Ett både gott och nyttigt sätt att få i sig dessa är genom trendig chiapudding, i vilken njutning och nytta förenas!

Blodtryck påverkas också av kost. Här har man sätt att ett för lågt intag mineraler som kalcium, kalium och magnesium kan driva upp blodtrycket. Lösningen blir att äta mer grönsaker och frukt, gärna i färsk form. Stjälkselleri, färsk vitlök och tillräcklig mängd omega-3 kan också vara positivt för detsamma. Även ett fullgott intag av vitamin D är en intressant faktor för blodtrycket.

Ljus för hjärtat

Man vet sedan länge att det finns geografiska skillnader när det gäller riskfaktorer som blodtryck och kolesterolvärden. Ju närmare ekvatorn man bor, desto lägre risk för dåliga värden och sjukdom. Ju närmare ekvatorn du kommer desto mer ljus exponeras människor för i genomsnitt, och dagsljus samvarierar med halten vitamin D i blodet. Modern forskning har dock visat att vitamin D inte står bakom denna effekt, utan snarare ljuset självt. D-vitamin är troligen främst en markör för att man utsatts för mycket solljus, och därför är det lätt att missförstå sambanden. Dessutom har man sett att det finns en koppling till solljus, inte bara mellan kolesterol och blodtryck, utan även med risken för att en för tidig död på grund av hjärtsjukdom. Därför har ljus blivit så intressant.

I våra celler finns nämligen system som aktiveras av ljus. När dessa aktiveras leder det till en rad positiva effekter på våra kroppar. Många inflammationsdämpande och läkande processer aktiveras och därför är det bra att utsätta sig för en viss ljusmängd, helst dagligen. Ett problem med ljuset från solen är att det inte är odelat positivt. För mycket ljus kan skada våra celler och öka risken för bland annat cancer. Dessutom tränger inte UV-ljus in särskilt djupt in i våra kroppar, vilket gör att det inte kan ge så mycket effekt på djupet.

Rött och infra rött ljus är det bästa!

Vissa våglängder tränger djupare än andra och här har rött synligt ljus och infrarött ljus de bästa inträngande effekterna. Dessutom är det så lite energi i detta ljus att kroppens celler inte skadas. Detta innebär att man slipper de negativa effekterna av solbestrålning samtidigt som de positiva effekterna maximeras.

Det bästa sättet att ta del av de goda effekterna från detta ljus är genom så kallad RLT, vilket står för Red Light Therapy. RLT finns i flera utförande, allt ifrån handhållna lampor för behandling av specifika områden till lampor som bestrålar en större del av kroppen. Även om det inte är slutgiltigt vetenskapligt bevisat finns det mycket som tyder på att en daglig dos av den här sortens ljus kan ha stora positiva effekter på både blodtryck och kolesterol, men också på den faktiska hjärt- och kärlhälsan. Det räcker troligen med 10-15 minuter per dag med en tillräckligt kraftfull panel för att de fina effekterna ska optimeras och det blir också mer och mer populärt att använda sig av denna biverkningsfria och effektiva terapi. Effekten avgörs framför allt av hur stor del av kroppen som exponeras (ju större desto bättre), hur lång tid du tar behandlingen och vilken effekt lamporna har (ca 1500 watt är en bra måttstock). Använd inte dessa apparater för länge bara, för då kan effekten minska. Som du är blir det inte farligt, men du vill ju inte missa chansen att må så bra som möjligt.

Av Martin Brunnberg och Fredrik Paulún

Lämna en kommentar

This website uses cookies to improve your web experience.